- Nyhetsradio startas i Göteborg! -

X For Media Production vidareutvecklar nu radioprojektet Trafikradion.se T1 Göteborg som från och med nu får namnet Go FM – Radio Göteborg. Vid sidan av trafik kommer stationen även att uppdateras med bland annat nyheter.

 

”Vi har sett ett intresse av våra tidigare radioprojekt och tar nu steget vidare i utvecklingen och startar Go FM. Med Go FM kan vi använda fler av våra idéer inom radio och internet” det berättar Anders Nilsson som är station manager för Go FM – Radio Göteborg.

 

Go FM – Radio Göteborg – Kanal X uppdateras med aktuell trafikinfo, de viktigaste nyheterna och evenemangstips för Göteborgsområdet var tionde minut. Positioneringen ”Ge oss tio minuter och du är uppdaterad på vad som händer i Göteborgs-området” har tydligt inspirerats av 1010 WINS i New York som länge använt ”Give us 22 minutes, we’ll give you the world”.

 

Snart startas även Go FM – Radio Göteborg – Kanal 1 som blir ”mer som vanlig radio” men med mycket material från Kanal X.

 

Go FM – Radio Göteborg är ett samarbete med Göteborgs närradioförening och sänder morgon och eftermiddag på 94,9 och 103,1 MHz. Dessutom finns stationen dygnet runt på internet.

 

Klicka på Go FM-ikonen här nedan för att komma till stationens hemsida!

 


- Radiopirater träffas i Borstahusen! -

Det årliga mötet för Radio Mercur, Skånes Radio Mercur och Radio Syds medarbetarna hålles i veckan i Borstahusen.
 

Radio Mercur, Danmark och Skånes Radio Mercur gjorde sina första sändningar 1958 från ett Panamaregistrerat fartyg i Öresund mellan Köpenhamn och Landskrona, och bröt därmed de danska och svenska radiomonopolen. Utsändningarna var annonsfinansierade och de blev omgående döpta till Piratradiosändningar och Radiopirater.

 

Skånes Radio Mercur hade sin första studio på en vind i Landskrona där programmen spelades in på band som sedan skeppades ut till fartyget Cheeta.

 

Skånes Radio Mercur lanserade Top 10 program och Lyssnarnas Önskeprogram och hade upp till 80% av lyssnarna i sändningsområdet.
– Önskeprogrammen fick mellan 400 och 600 lyssnarbrev dagligen, minns Nils-Eric Svensson, som startade verksamheten och var ”radiochef”.

 

– De flesta ”radiopiraterna” har avlidit, men från Skånes Radio Mercur finns fortfarande Jerry Katz som var chefstekniker och jag kvar, berättar han.

 

Skånes Radio Mercur flyttade efter en tid till Malmö och Nils-Eric Svensson sålde verksamheten och flyttade till USA 1961. Året efter ändrades namnet till Radio Syd och med Britt Wadner som chef blev Radio Syd riksberömt för sin långa kamp mot myndigheterna. 1966 släktes sändaren för gott. Ett kapitel radiohistoria var skrivet...

 

Nils-Eric Svensson, den kommersiella radions grundare i Sverige, bläddrar i den nyligen utgivna boken ”Piraterna på Öresund” och finner flera bilder på sig själv från tiden det begav sig.


- Senaste upplagda programmen i radiogodis.se arkiv vecka 35! -

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950304

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950318

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950325

 

Eldorado med Kjell Alinge 2010-10-07

Eldorado med Kjell Alinge 2010-10-14

Eldorado med Kjell Alinge 2010-10-21

Eldorado med Kjell Alinge 2010-10-28

 

Gränslösa år med Bosse Schedin 940129

 

Tommy Dorsey och hans orkester i en amerikansk radioshow 400224 (NBC)

 

Jazz Etz. med Leif Hallin 2016-05-18 (Radio Sigtuna 88,2)

Jazz Etz. med Leif Hallin 2016-05-25 (Radio Sigtuna 88,2)

Jazz Etz. med Leif Hallin 2016-06-01 (Radio Sigtuna 88,2)

Jazz Etz. med Leif Hallin 2016-06-08 (Radio Sigtuna 88,2)

 

Stefan Sundström & Apache live på Skippers i Sundsvall 941225

 

Klicka på rullbandspelaren här nedan för att komma till Radiogodis arkiv!

 

 
Tack säger vi till Ingvar Hjalmarsson för "Skivor från Vetlanda"! Ingvar Hjalmarsson har även gett oss "Gränslösa år" och det amerikanska radioprogrammet med "Tommy Dorsey".
Vidare säger vi tack till Klas Öster för "Eldorado med Kjell Alinge"!
Och tack till Morgan Söderkvist för livespelningen med "Stefan Sundström"
Slutligen vill vi tacka Leif Hallin som delat med sig av sitt eget program där han själv är programledare "Jazz Etz."!   :)
 
Leif Hallin sände under 80-talet programmet "Jazzkåsören" i Sveriges Radio. Några av dessa program finns att lyssna på i arkivet hos radiogodis.se.
Leif Hallin sänder idag programmet "Jazz Etz." på Radio Sigtuna 88,2 - detta har han gjort sedan 1999.
 
Klicka på Radio Sigtuna-ikonen här nedan för att komma till deras hemsida!
 

- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 33! -


- Majoritet av radiolyssnandet nu digitalt i Schweiz! -

För första gången står DAB+ och webbradio för mer än hälften av radiolyssnandet i Schweiz. Detta enligt en undersökning som presenterades på konferensen Swiss Radio Day nyligen.

 

Mätningen genomfördes under våren och visar att DAB+ och webbradio har en andel på 53 procent av den totala tiden för radiolyssnande. För ett år sedan var motsvarande siffra 46 procent. DAB+ har ökat med fyra procentenheter och webbradion med lika mycket. Bland lyssnarna under 35 år är de digitala plattformarna totalt dubbelt så populära som FM, med webbradion som den större digitala distributionsformen.

 

I bilar står DAB+ och webbradio för totalt 30 procent av lyssnandet.

 

I Schweiz har beslut tagits att ersätta analog radio med digital fram till år 2020. Under första halvåret såldes det 235 000 DAB+-mottagare, vilket betyder att det nu finns 2,6 miljoner digitala mottagare i Schweiz.

 

I pressmeddelandet publiceras inga separata siffror för DAB+ och webbradio.

 


- P2 startar podd för klassisk musik! -

Sveriges Radio P2 har nu i veckan startat en ny poddserie i tio avsnitt om klassisk musik. "Klassiska podden" berättar om berömda kompositörer, varför musiken låter som den gör och vad den har för betydelse i dag.

 

Programledare för Klassiska podden är Camilla Lundberg och Carl Tofft som även tidigare gjort program tillsammans. Varje avsnitt ägnas åt en kompositör.

 

”Det blir sanningar och skvaller om mannen – och ibland kvinnan – bakom mästerverken som ofta har påverkat hur musiken låter” säger Camilla Lundberg.

 

”Och när man benar ut varifrån Hollywoods bombastiska filmmusik kommer, brukar det visa sig att Beethoven, Wagner eller Strauss är urkällan” säger Carl Tofft.

 

Klicka på bilden av de båda programledarna här nedan för att komma till "Klassiska Podden"!

 


- Kvinnorna lockade flest lyssnare i "Sommar i P1"! -

Starka livsöden var det som flest lyssnare ville ta del av, det visar Sveriges Radios summering av årets Sommarprogram.

 

Det är kvinnorna som toppar listorna över de Sommarprogram som flest har lyssnat på i år. Deckarförfattaren Maj Sjöwall hade det mest avlyssnade programmet i direktsändning. Hon pratade om sin barndom i Stockholm under andra världskriget, sitt författarskap och saknaden efter maken och medförfattaren Per Wahlöö, som dog 1975.

 

Det är starka livsöden även på topplistan över de program som flest har lyssnat på i efterhand. Läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen berättade om sitt miljöarbete och om sin livshotande sjukdom systemisk skleros. Programledaren Malou von Sivers, vars program är näst mest lyssnat på i efterhand, fick mycket uppmärksamhet när hon för första gången pratade om sin uppväxt med en misshandlande far.

 

De senaste åren har några Sommarprogram gjorts även i en engelsk version. I år var det Metallicatrummisen Lars Ulrich och sångaren, låtskrivaren och producenten Maher Zain som fick prata engelska. Båda har många fans runt om i världen och är med på listan över de program som fått flest reaktioner i sociala medier.

 

 
Mest avlyssnade Sommarprogram, direktsändning:

1. Maj Sjöwall
2. Anders Kompass
3. Siw Carlsson
4. Magnus Uggla
5. Elisabeth Tarras-Wahlberg

 

Mest avlyssnade Sommarprogram, efterhandslyssning:

1. Gunhild Stordalen
2. Malou von Sivers
3. Annika Lantz
4. Johan Olsson
5. David Lagercrantz

 

Flest reaktioner i sociala medier:

1. Maher Zain, engelsk version
2. Gunhild Stordalen
3. Sara Mohammad
4. Lars Ulrich, engelsk version
5. Emil Jensen


- Senaste upplagda programmen i radiogodis.se arkiv vecka 34! -

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950211

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950218

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950225

 

Eldorado med Kjell Alinge 2010-09-02

Eldorado med Kjell Alinge 2010-09-09

Eldorado med Kjell Alinge 2010-09-16

Eldorado med Kjell Alinge 2010-09-23

Eldorado med Kjell Alinge 2010-09-30

 

Klicka på rullbandspelaren här nedan för att komma till Radiogodis arkiv!

 

 
Tack säger vi till Ingvar Hjalmarsson för "Skivor från Vetlanda"!
Tack också till Klas Öster för "Eldorado med Kjell Alinge!   :)

- Jazzikonen Toots Thielemans har gått ur tiden! -

Den belgiske jazzmusikern Toots Thielemans var känd för sin unika stil, som bland annat innehöll visslingar och munspel. Han gjorde musiken till svenska filmen Dunderklumpen, där han även lånade ut sin röst till karaktären "Pellegnillot".

 

Toots Thielemans har spelat med mängder av världskända jazzmusiker som exempelvis Miles Davis, Charlie Parker och Ella Fitzgerald.

 

Toots Thielemans medverkade även i Svenska Ords Revy Hålligång och var på Sverigeturné så sent som 2008.

 

Jean Baptiste Frederic Isidor "Toots" Thielemans blev 94 år gammal.

 

Klicka på bilden här nedan för att lyssna på en intervju med Toots Thielemans, gjord av Ursula Richter 1963!

 


- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 32! -


- Surströmmingspremiär! -

Klicka på surströmmingsburkarna här nedan och hör ett inslag från 1940 med källarmästare Oscar Knaust!
 

- Närradion i Västerås läggs ner! -

Närradion i Västerås (FMiV) har för dålig ekonomi för att kunna fortsätta och föreningen kommer att begära sig själv i konkurs innan den sista augusti, detta enligt föreningens ordförande, Sara Dahlin.

 

På ett möte nu i veckan beslutades att närradion (Folkrörelsernas medie-förening i Västerås) ska avvecklas. Enligt styrelseordföranden för närradion, Sara Dahlin, är föreningens ekonomi för dålig.

 

– Vi kan väl konstatera så här att jag tillträdde som styrelseordförande så sent som i maj och FMiV har ju haft en väldigt osäker tid med ekonomin under många, många år.

 

– Tack vare ideellt engagemang så har man ju ändå kunnat bedriva radio, men jag kunde raskt konstatera att – för det är ju min uppgift som styrelseordförande att ha koll på ekonomin – att det är en mycket ansträngd ekonomi och att jag uppskattar det till att det var mycket stora svårigheter att bedriva radio till och med året ut, säger Sara Dahlin.

 

Klicka på FMiV-loggan här nedan för att höra en intervju med styrelseordförande Sara Dahlin!


- Senaste upplagda programmen i radiogodis.se arkiv vecka 33! -

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950107

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950114

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950121

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950128

 

Eldorado med Kjell Alinge 2010-08-05

Eldorado med Kjell Alinge 2010-08-12

Eldorado med Kjell Alinge 2010-08-19

Eldorado med Kjell Alinge 2010-08-26

 

Carl Jularbo på besök i norsk radio - Trekkspillklubben 1953

Carl Jularbos Kvartett & Harry Brandelius i Sveriges Radio 590912

 

Radio Stockholm med Lasse Lundeberg - Lokala nyheter, evenemangstips och båtradio 810721

Intro till Upplandsnytt - Radio Uppland 871124

Stationsvinjett Radio Uppland 1987

Trailer för "Bandverkstan" 1981
 
Klicka på rullbandspelaren här nedan för att komma till Radiogodis arkiv!
 
 
Tack säger vi till Carl-Christian Frunck för programmet från "Radio Stockholm med Lasse Lundeberg", "Trailern för Bandsverkstan" samt spottarna från "Radio Uppland"!
Tack också till Klas Öster som fyller på med "Eldorado med Kjell Alinge"!
Och slutligen tack till Ingvar Hjalmarsson som i sin tur fyller på med "Skivor från Vetlanda"!   :)

- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 31! -


- Senaste upplagda programmen i radiogodis.se arkiv vecka 32! -

Smoke Rings med Leif Anderson 8xxxxx

Smoke Rings med Leif Anderson (blandade klipp) 8xxxxx

Smoke Rings med Leif Anderson (blandade klipp) 8xxxxx

 

Omodern dansmusik med Thore Jederby, Håkan Norlén & Bengt Nyquist 8xxxxx

Omodern dansmusik med Thore Jederby, Håkan Norlén & Bengt Nyquist 810725

 

Jazzkåsören med Leif Hallin 820725

 

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 960608

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 960615

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 960622

 

Tillbaka till 60-talet med Anders Thyrell 2012-02-02

Tillbaka till 60-talet med Anders Thyrell 2012-02-09

Tillbaka till 60-talet med Anders Thyrell 2012-02-16

Tillbaka till 60-talet med Anders Thyrell 2012-03-01

Tillbaka till 60-talet med Anders Thyrell 2012-03-08

Tillbaka till 60-talet med Anders Thyrell 2012-03-15

Tillbaka till 60-talet med Anders Thyrell 2012-03-22

Tillbaka till 60-talet med Anders Thyrell 2012-03-29

Tillbaka till 60-talet med Anders Thyrell 2012-04-12

Tillbaka till 60-talet med Anders Thyrell 2012-05-03

 

Eldorado med Kjell Alinge 2010-07-01

Eldorado med Kjell Alinge 2010-07-08

Eldorado med Kjell Alinge 2010-07-15

Eldorado med Kjell Alinge 2010-07-22

Eldorado med Kjell Alinge 2010-07-29

 

Vi packar upp våren med Bertil Perrolf, Stuart Ward och Freestyle 810426

 

Kanalen i P1 - 100 dagar med Olof Palmes Regering 830112

 

Evenemangstips från Radio Gotland (ur "Sommar på Gotland") 890707

Sportextra med Bengt Skött - intro från 900930

 

Benny Waters live på Stampen 7xxxxx

Soprano Summit 770911

Lars Demian live på Mosebacke 920519

Trådlöst med Lars Demian - helt enkelt 940530

Trådlöst med Staffan Hellstrand - helt enkelt (live på Älvsjömässan) 941105

Staffan Hellstrand live på Kårhuset i Luleå 950417

Perssons Pack live på Tellus i Norrköping 950612

Levellers live på Hultsfredsfestivalen 951128

Stefan Sundström live på Studion i Stockholm 951219

 

Klicka på rullbandspelaren här nedan för att komma till Radiogodis arkiv!

 

 
Tack säger vi till Morgan Söderkvist för programmen med "Lars Demian, Staffan Hellstrand, Stefan Sundström, Perssons Pack och Levellers"!
Tack också till Carl-Christian Frunck för "Vi packar upp våren med Bertil Perrolf", "100 dagar med Olof Palmes Regering", "Evenemangstips från Radio Gotland" samt "Sportextra med Bengt Skött"!
Tack även till Klas Öster som fyller på med "Eldorado med Kjell Alinge"!
Och tack till Ingvar Hjalmarsson som fyller på med "Skivor från Vetlanda"!
Slutligen tack till Anders Thyrell som delar med sig av sitt eget program "Tillbaka till 60-talet" där Anders själv är programledare!
Tack till er allihop!   :)

- Kräftskiva på radiogodis.se! -


- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 30! -


- Politiskt krav på storbantning av Danmarks Radio! -

Dansk Folkeparti vill minska Danmarks Radios budget med 25 procent.

 

I en debattartikel lägger man fram förslaget och får dessutom stöd från flera håll, bland annat från kulturministern.

 

Danmarks Radio är en mediemastodont och har använt positionen till att expandera, menar man.

 

- Det finns inget skäl till att Danmarks Radio ska producera det som privata aktörer också producerar säger Dansk Folkepartis Peter Skaarup till danska TV2. Han tycker också att danskarna betalar hög licens.

 

Danmarks Radio, som innefattar både radio och tv, får runt 3.7 miljarder per år i licensmedel och i utspelet vill partiet minska DRs budget med 25 procent. Bland annat genom att slå ihop ett par tv-kanaler, att lägga ut radions P3 på anbud och helt skrota radiokanalen P7 mix. Danmarks radio ska koncentrera sig på public service kärnområden, och inte underhållning, menar man.

 

Förslaget får stöd från flera håll i högerblocket. Kulturminister Venstres Bertel Haarder säger till Berlingske: "Mycket av det kunde jag själv ha föreslagit". Även Konservative och liberal Alliance är öppna för nedskärningar.

 

Nuvarande sändningstillstånd löper till 2018, och innan dess ska kulturministern lägga ett eget förslag, som underlag för politiska diskussioner om DRs framtid.

 

Från vänsterhåll får Dansk Folkepartis förslag tummen ner. Socialdemokraternas medietalesman Mogens Jensen kallar förslaget för "defensiv och ödeläggande kulturpolitik".

 

Och Socialistisk Folkepartis Holger K Nielsen säger till Sveriges Radio:
- Det är ett uttryck för deras sedvanliga populism, där de medvetet försöker försvaga public serviceinstitutioner och ge ökat inflytande för kommersiella medier i Danmark.

 

Danmarks Radios styrelseordförande Michael Christiansen, säger till DR att besparingar på 25 procent skulle innebära massuppsägningar.

 


- Nea Radio bygger eget DAB-nät i Norge! -

Nea Radio är ett av företagen som fått tillstånd att sända DAB+ på regionala nätverk i Norge. Bolaget väljer att sköta nätet själva istället för att använda en operatör som exempelvis Norkring.

 

Nea Radio har valt svenska Paneda, med huvudkontor i Linköping, som leverantör av sändningsutrustning som multiplexrar, ljudkodare och lösningar för metadata. Systemet är molnbaserat och använder dessutom WM Ware.

 

Nätverket består av sju sändare i Sør-Trøndelag och ytterligare en i Innherred. Totalt kommer fem kanaler att sända på Nea Radios multiplex. Eivind Engberg, som är teknisk konsult för Norsk Lokarlradioforbund, har varit involverad i projektet och kommer fortsätta som teknisk konsult fram till att nätet är igång.

 

(Klicka på den norska radion här nedan för att komma till Nea Radios hemsida!)

 


- Senaste upplagda programmen i radiogodis.se arkiv vecka 31! -

Thore Skogman, mer än 50 år som artist - Malte Lind SR Radio Västmanland 1999

Konsert med 50-årsjubilerande Sven-Ingvars på Sandgrundsudden i Karlstad 2006-12-25

Siwan 50 år - Schlagerkavalkad med Siw Malmkvist (Lazze Holmberg 2006)

Lill-Babs sexti-tio - Hasse Persson SR Gävleborg 2008-03-21

Sånt är livet - Martin Dyfverman i exklusiv intervju med Anita Lindblom 2012-12-23

P4 Mötet - Owe Thörnqvist 2007-10-30 (Radio Stockholm)

P4 Mötet - Eva Rydberg 2007-10-31 (Radio Stockholm)

P4 Mötet - Bosse Parnevik 2007-11-07 (Radio Stockholm)

P4 Kultur - Sten & Stanley ser tillbaka på sina 50 år 2012-04-06

 

Alla har rest i parkerna - Ett program om de svenska Folkparkerna (från 2006)

 

Anders Eldeman sol-gläntar på grammofonarkivets dörr 2007-05-17

 

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 960504

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 960511

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 960518

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 960525

 

Eldorado med Kjell Alinge 2010-06-03

Eldorado med Kjell Alinge 2010-06-10

Eldorado med Kjell Alinge 2010-06-17

Eldorado med Kjell Alinge 2010-06-24

 

Klicka på rullbandspelaren här nedan för att komma till Radiogodis arkiv!

 

 
Tack säger vi denna vecka till Sladden Hultgren som gett oss programmen med "Thore Skogman, Sven-Ingvars, Siw Malmkvist, Lill-Babs, Anita Lindblom, Owe Thörnqvist, Eva Rydberg, Bosse Parnevik och Sten & Stanley"! Sladden har också gett oss programmet "om de svenska Folkparkerna" samt "Anders Eldeman sol-gläntar på grammofonarkivet"!
Tack också till Klas Öster för "Eldorado med Kjell Alinge"!
Och tack även till Ingvar Hjalmarsson för "Skivor från Vetlanda"!   :)

- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 29! -


- Tre av fyra lyssnare ogillar radioreklam! -

73 procent av svenskarna ogillar radioreklam, det visar en mätning som Novus har utfört på uppdrag av Sveriges Annonsörer.

 

Enligt undersökningen tycker 4 procent om att reklam finns i radion. 44 procent tycker inte om reklamen och 29 procent ”tycker inte alls om” den, vilket blir totalt 73 procent. 21 procent väljer alternativet ”varken eller”.

 

Det lägsta motståndet till reklam finns bland de som konsumerar poddar. 41 procent gillar inte reklam i poddar, medan 2 procent gillar reklamen. Här är dock andelen som väljer ”varken eller” så hög som 34 procent.

 

De medier som har ett lägre reklammotstånd är vid sidan av poddar internet (66 procent), sociala medier (62), spel (70) och TV (72). Däremot är motståndet mot reklam större när det gäller e-post (81 procent), mobilappar (77), Youtube (75) och webb-TV (74).

 

Den fråga som Novus ställde är: ”Reklam finns i olika mediekanaler. Vi undrar i vilken utsträckning du gillar, eller ogillar, reklam i nedanstånde kanaler?”.

 


RSS 2.0