- Spotify vill köpa Soundcloud! -

Spotify för just nu samtal om att köpa upp den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud, det säger källor till Financial Times.

 

En affär mellan Spotify och Soundcloud skulle, om den blir av, inte vara en orimlig affär eftersom Soundcloud har en stark nätgemenskap och det är något Spotify vill åt. Det tror Sven Carlsson, nyhetschef på sajten DI Digital.

 

– Det är framförallt Soundclouds förmåga att koppla ihop fans och artister, det vill säga de som använder plattformen med musikskapare som egentligen också är Soundcloudanvändare. Den är stark bland producenter och andra som jobbar med musik, säger Sven Carlsson.

 

Soundcloud skiljer sig alltså från musiktjänster som Spotify och Apple Music genom att användarna lägger upp sin egen musik och det görs av både etablerade artister och amatörer. Lyssnarna är engagerade och diskuterar låtarna på sajten.

 

Soundcloud påstår också att de har omkring 175 miljoner lyssnare i månaden. Spotify rapporterade nyligen att de har över hundra miljoner användare men Sven Carlsson tror inte att siffrorna kan jämföras rakt av eftersom att för Spotify handlar det om registrerade användare som är mer värdefulla.

 

Varken Spotify eller Soundcloud är några vinstdrivande bolag i dagsläget. Spotify ökade omsättningen med 80 procent förra året till 18,7 miljarder kronor, men gjorde en förlust på 1,6 miljarder. Soundcloud har inte visat upp siffrorna för 2015 än men allt pekar på att de förlorar pengar.

 

Spotify är fortfarande i en tillväxtfas, även om företaget just nu är ledande på marknaden för streamad musik är det inte läge att slappna av.

 

– Det handlar om expansion, man vill ta en stor del av marknaden för musikströmmning som fortfarande inte är mogen. Den är kanske det i Sverige och Norden men i stora delar av världen är det en ny företeelse och även att man börjar betala för de här tjänsterna, menar Sven Carlsson.

 

Sven Carlsson på DI Digital tror att det kan bli en affär - men det hänger då på en viktig punkt.

 

– Förmodligen att Soundclouds prislapp sjunker. Det ägarna sägs vilja ha är 8,6 miljarder kronor. Det är högre än värderingen hittills på 6 miljarder kronor och vi rapporterade nu i veckan att den nu ligger på 5,4 miljarder. Kan man komma närmre den summan tror jag Spotify kan överväga en affär, säger Sven Carlsson.

 


- Bauer köper finanstjänstbolaget "Zmarta"! -

Det står nu klart att Bauer Media köper upp Zmarta Group, ett svenskt bolag som erbjuder konsumenttjänster inom bank och försäkring.

 

Zmarta är baserat i Ängelholm med verksamhet i Norden och sedan förra året även i Tyskland. Mer än en miljon kunder använder företagets plattform som förmedlar lån, försäkring, kreditkort och sparande. Företaget omsatte under förra året 347 miljoner kronor.

 

Tanken med affären, som avtalades i somras, är att Bauer via sina radiostationer ska kunna hjälpa Zmarta att stärka varumärket ytterligare i Norden.

 

Det är inte helt ovanligt att radiobolag köper upp eller startar företag med produkter som sedan kan marknadsföras i radio. Så sent som för några veckor sedan investerade franska RTL i det mobilbaserade rekryteringsbolaget Cornerjob och här i Sverige har MTG alltid utnyttjat sina radiostationer för marknadsföring av egna produkter.

 


- 104 nya lokala FM-frekvenser i Danmark! -

De nuvarande lokalradiotillstånden i Danmark löper ut i slutet av 2017. Nästa år ska de fördelas för en ny tioårig period.

 

77 helt nya frekvenser har hittats genom att Energistyrelsen har lättat på reglerna som ska hindra störningar mellan sändare. Dessutom kan 26 outnyttjade frekvenser tas i bruk. 77 av frekvenserna går till den kommersiella radion och 27 till den ickekommersiella. I Köpenhamn blir det två nya kommersiella station...er.

 

Kommersiella och ickekommersiella stationer delar ofta frekvenser. Nu ska de så långt det går separeras och de två radioformerna får varsitt regelverk.

 

Bara lokala aktörer kan få tillstånd för ickekommersiell radio. Ett nytt krav införs om att sända minst en timme talat lokalt innehåll i veckan. Nya kriterier om mångfald och allsidighet ska användas vid tillståndsgivningen om det finns flera sökanden. Dessutom kan det bli ”skönhetstävling” med kriterier som lokalt innehåll och branscherfarenhet. I Danmark går statligt stöd till ickekommersiell lokalradio. Den kommer som hittills att ges till högst 15 sändningstimmar per vecka.

 

För kommersiella stationer gäller att de måste lämna en deposition på 250 000 kronor. Om det finns flera sökanden värderas ekonomin och branscherfarenheten i lika delar. För att förebygga marknadskoncentration kan ett och samma företag inte få alla tillstånd i områden med tre eller fler tillstånd. Några nya regler för programinnehåll införs inte för den kommersiella radion.

 

Förslaget på nya regler är ute på remiss fram till 27 oktober.

 


- Senaste upplagda programmen i radiogodis.se arkiv vecka 39! -

Metropol med Niklas Levy & Ingvar Storm 850517 (ej komplett)
Ny våg och Farbror Sven - Ungdomsradion fyller 45 år 850430

 

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950701
Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950708
Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950715
Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950722
Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950729

 

Eldorado med Kjell Alinge 2011-02-03
Eldorado med Kjell Alinge 2011-02-10
Eldorado med Kjell Alinge 2011-02-17
Eldorado med Kjell Alinge 2011-02-24

 

Klicka på rullbandspelaren här nedan för att komma till Radiogodis arkiv!

 

 
Tack säger vi till Mattias Nyström för "Metropol" och "Ungdomsradions 45-årsjubileum"!
Tack också till Ingvar Hjalmarsson för "Skivor från Vetlanda"!
Och slutligen tack till Klas Öster för "Eldorado med Kjell Alinge"!

- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 37! -


- Radioprofilen Kjell Albin Abrahamson död! -

Sveriges Radios tidigare medarbetare och utrikeskorrespondent Kjell Albin Abrahamson är död. Han avled tidigare nu i veckan i Polen i sviterna efter en stroke.

 

Kjell Albin Abrahamson började på SR redan 1983 och då som chef för Kulturredaktionen. Några år senare utsågs han till Sveriges Radios korrespondent i Östeuropa och blev på så sätt en känd och uppskattad röst för publiken med sina reportage och berättelser från Balkan, Polen, Ryssland och många andra platser runt om i Europa.

 

Kjell Albin skrev flera prisbelönta böcker och han fick Konungens medalj för betydande insatser som författare och journalist 2015.

 

Han var även under sina sammanlagt 21 år på Sveriges Radio programledare för P1-morgon, Ring P1, och han var också värd för programmet Sommar.

 

Kjell Albin Abrahamson blev 71 år.

 

Foto: Hans Zillén / Sveriges Radio

- Senaste upplagda programmen i radiogodis.se arkiv vecka 38! -

Eldorado med Kjell Alinge 2011-01-06

Eldorado med Kjell Alinge 2011-01-13

Eldorado med Kjell Alinge 2011-01-20

Eldorado med Kjell Alinge 2011-01-27

 

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950603

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950610

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950617

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950624

 

Musik och reklam från Radio Syd

Stationspresentation från Radio Syd

Trailer för Ultra Soul med Mats Nileskär (december 1983)

Trailer för Metroskål Raket Special (december 1983)

Godmorgon Världen i P1 med Olle Hägg (endast inledningen) 890829

 

Staffan Ling intervjuas i P4 Extra 2016-09-15

 

"Down Krazy Chikanas" av Carmilla Floyd - dokumentär från 1998 om gängkrigen i Los Angeles

 

Klicka på rullbandspelaren här nedan för att komma till Radiogodis arkiv!

 

 
Tack säger vi denna vecka till Ingvar Hjalmarsson för "Skivor från Vetlanda"!
Och tack till Klas Öster för "Eldorado med Kjell Alinge"!
Vidare tackar vi Johan Bjerke för de två ljudfilerna från "Radio Syd"!
Och tack till Carl-Christian Frunck för de båda trailerna för "Metroskål" och "Ultra Soul" samt inledningen av "Godmorgon Världen"   :)

- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 36! -


- Senaste upplagda programmen i radiogodis.se arkiv vecka 37! -

Pop 66 Special med Klas Burling 660515

Pop 66 Special med Leif H Andersson 661030

 

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950506

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950513

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950520

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950527

 

Eldorado med Kjell Alinge 2010-12-02

Eldorado med Kjell Alinge 2010-12-09

Eldorado med Kjell Alinge 2010-12-16

Eldorado med Kjell Alinge 2010-12-23

Eldorado med Kjell Alinge 2010-12-30

 

Klicka på rullbandspelaren här nedan för att komma till Radiogodis arkiv!

 
 
Tack säger vi till Johan Bjerke för de båda "Pop 66-programmen"!
Tack också till Ingvar Hjalmarsson för "Skivor från Vetlanda"!
Och slutligen tack till Klas Öster för "Eldorado med Kjell Alinge"!
 
PS, Pop 66 Special med Klas Burling innehåller bland annat en intervju med Gary Walker från The Walker Brothers...

- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 35! -


- Öppet gränssnitt för DAB+ i mobiltelefoner! -

Ett konsortium, bestående av radiobolag och radioorganisationer, har tagit initiativet till ett öppet och gemensamt gränssnitt för DAB+ i mobiltelefoner. Projektet Open Mobile Radio Interface (OMRI) presenterades nu i veckan på konferensen IBC i Amsterdam.

 

”Utvecklandet av Open Mobile Radio Interface är ett viktigt steg för att radiobolag ska kunna anpassa sina appar och utnyttja DAB+-mottagare i smarta telefoner. Det här möjliggör verklig innovation när det gäller digitalradiotjänster, som eftersom de är gratis ger verkliga fördelar för konsumenterna” det menar Simon Fell, som är EBUs direktör för teknik och innovation.

 

OMRI fungerar som ett tekniskt gränssnitt som standardiserar kommunikationen mellan mobilens chipset och appar. Lösningen innehåller en rad funktioner och ska enligt initiativtagarna säkerställa att DAB-appar fungerar med smarta telefoner som har en inbyggd DAB-mottagare. Flera appar som bygger på standarden har redan tagits fram.

 

Tidigare i år lanserades en version av LG Stylus 2 som världens första smarta mobil med DAB+-mottagare.

 

De bolag och organisationer som har bidragit till utvecklandet av OMRI är EBU, World DAB, IDAG, BBC, Radioplayer, All In Media, IRT, Konsole Labs, Fraunhofer IIS, MTVNL, Commercial Radio Australia och två chiptillverkare.

 

Klicka på mobiltelefonerna här nedan för att ta del av ett pressmeddelande från Open Mobile Radio Interface!

 


- Reglerna för kommersiell DAB-radio kan komma att ändras - igen! -

Villkoren för digital kommersiell radio kan komma att ändras. Myndigheten för Press, Radio & TV har bett aktörerna komma med förslag.

 

I två omgångar har MPRT ändrat sista startdatum för reklamradions sändningar på DAB. De nuvarande villkoren gäller till 30 september nu i höst och därför görs nu en förnyad prövning om villkoren ska ändras igen eller förlängas oförändrade.

 

De villkor som ska prövas är sändningarnas täckningsgrad och den etappvisa utbyggnaden, sändningarnas tekniska kvalitet och sändningsteknik och slutligen teknisk samverkan om multiplexering. Det är även möjligt att radiobolagen i sina svar, som ska vara inne 11 september (nu på söndag), återigen tar upp frågan om tidpunkten för sändningsstart.

 


- Ny studie om ekonomisk effekt av spektrumanvändning! -

A Focus har på uppdrag av PTS gjort en samhällsekonomisk analys av radiospektrum i Sverige.

 

Studien kommer fram till ljudradio har en ekonomisk effekt på 3,4 miljarder kronor, vilket motsvarar 6 procent av totalsumman för de undersökta användningarna. 2 736 miljoner kommer från radio- & TV-avgiften och 706 miljoner från radioreklam.

 

A Focus skriver i sin analys att Public Service-radio har ”ett mervärde för lyssnarna genom att det är en av få primära distributionskanaler för information till allmänheten vid större olyckor och andra allvarliga händelser”. A Focus kommer också fram till att ”värdet på Public Service-radio inte avsevärt avviker från det som Sveriges Radio erhåller i avgiftsmedel”.

 

Den användning som har den största ekonomiska effekten är mobilnäten (36,1 miljarder kronor). Därefter följer wifi (11 miljarder), satellit-TV (4,9 miljarder) och marksänd TV (4,7 miljarder). Minst effekt har Rakel (0,5 miljarder) och fixed satellite services (0,14 miljarder).

 

Totalt omsätter användningen av radiospektrum 61 miljarder kronor. Det motsvarar 1,5 procent av BNP.

 

PTS har skickat analysen på remiss och kommer att använda utredningen som ett första steg att beräkna det ekonomiska värdet av spektrumutnyttjandet. PTS har i uppdrag att maximera samhällsnyttan av radiospektrum. En princip i myndighetens strategi för spektrum är att samhällsekonomisk analys ska ligga till grund för all spektrumförvaltning.

 

Klicka på A Focus-loggan här nedan för att läsa mer om PTS och analysen från A Focus!

 


- Spotify börjar göra egen musik - under påhittade namn! -

Musiktjänsten Spotify har börjat producera egna låtar till sina populära spellistor. Enligt sajten Music Business Worldwide ligger låtarna under fingerade namn på populära spellistor på strömningstjänsten för att musiktjänsten ska slippa betala royaltypengar.

 

Enligt sajten Music Business Worldwide har Spotify under de senaste månaderna betalat producenter för att skapa musik efter särskilda musikaliska riktlinjer. Låtarna ska ligga på populära spellistor som ”chill” och ”running”, och vissa av dem har flera hundra tusen lyssningar.

 

Låtarna är oftast instrumentella, och läggs ut på spellistorna under fingerade namn, enligt anonyma källor till sajten. Producenterna får en fast summa för sitt arbete, medan Spotify tar rättigheterna till musiken och därmed slipper betala pengar till skivbolag eller artister.

 

Nyheten kommer samtidigt som Spotify förhandlar om nya kontrakt med de största skivbolagen. Enligt Music Business Worldwide har strömningstjänsten just nu inga långtidsavtal med de tre största skivbolagen Universal, Sony Music och Warner. Och enligt deras källor känner de stora skivbolagen inte till den egenproducerade musiken på Spotify.

 

När tidningen Dagens Nyheter kontaktar Spotify vill man inte officiellt kommentera uppgifterna om den egenproducerade musiken. Man medger dock att det finns musik som producerats specifikt för vissa spellistor, men menar att de som skapat dessa låtar får royaltypengar för dem.

 

Till exempel finns ett samarbete med artisten DJ Tiësto, där han har gjort särskild musik anpassad för löpning.

 


- Senaste upplagda programmen i radiogodis.se arkiv vecka 36! -

I Dixieland - Traditionell jazz på grammofon med Jack Lidström 670128 (Louis Armstrong)

 

Saxon live in San Antonio, Texas USA 2002 (official bootleg)

Arja Saijonmaa live på Västerviks Visfestival 2003

Def Leppard live at the Hard Rock Hotel & Casino, Las Vegas 2013

REO Speedwagon live at Moondance Jam Rock Festival, USA 2013

 

Melodiradio i P3 med Carola Khilström (endast inledning) 810620

Spräckel i P2 med Martin Holm (endast inledning) 840414

 

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950401

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950408

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950415

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950422

Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk 950429

 

Eldorado med Kjell Alinge 2010-11-04

Eldorado med Kjell Alinge 2010-11-11

Eldorado med Kjell Alinge 2010-11-18

Eldorado med Kjell Alinge 2010-11-25

 

Klicka på rullbandspelaren här nedan för att komma till Radiogodis arkiv!

 

 
Tack säger vi denna vecka till Carl-Christian Frunck som gett oss inledningarna till "Melodiradio i P3" och "Spräckel i P2"!
Tack också till Johan Bjerke som gett oss "I Dixieland - Traditionell jazz med Jack Lidström"!
Och tack till Ingvar Hjalmarsson för "Skivor från Vetlanda"!
Och slutligen tack till Klas Öster för "Eldorado med Kjell Alinge"!

- Marika Rennerfeldt blir den första programledaren på P4 Plus! -

Denna vecka börjar Marika Rennerfeldt sända på Sveriges Radios nya digitala testkanal "P4 Plus".

 

Sedan i maj har P4 Plus sänt musik från 30-talet fram till idag. Marika Rennerfelt har nu rekryterats till att bli kanalens första programledare med sändningstiden 07.00-12.00. (förmiddagar)

 

”Jag sa genast ja när jag fick frågan om att presentera P4 Plus. Jag hör själv till målgruppen och månar såklart om den. P4 Plus spelar musik som vi har gemensamt, oavsett vad vi gjort i livet. Vi kan fortfarande de flesta låtarna, några är bortglömda och upptäcks på nytt, andra väcker minnen och känslor och ger oss energi” säger Marika Rennerfeldt som själv varit pensionär i fyra år efter 30 år på SR.

 

Marika Rennerfelt började på SR 1982 som hallåa i P1, P2 och P3. Dessutom har hon varit programledare för bland annat Frukostbrickan i P3, Nattradion, Svensktoppen, Efter Tre och P4 Extra. De sista åren före pension arbetade hon med utveckling av programledare både i Sverige och i länder som Mongoliet, Namibia och Burma. Under sommaren har hon hörts på P4 Halland.

 

P4 Plus sänder åtminstone året ut och projektledaren Leif Eriksson planerar att utöka med fler programledare.

 

”Vi kommer vår vana trogen att fråga vår publik hur vi ska fortsätta att utveckla. Det är många som önskar att det ska finnas programledare också under eftermiddagarna” säger Leif Eriksson.

 

Klicka på bilden med Marika Rennerfelt här nedan för att komma till P4 Plus hemsida!

 

Foto: Göran Wiland/Sveriges Radio.

- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 34! -


- Minst tre nationella nät för kommersiell radio är målet för PTS! -

Minst tre nationella nät för kommersiell radio på FM. Ja det är ett av målen när PTS nu ser över frekvenserna för reklamradion. De nationella näten ska prioriteras framför lokala sändningar.

 

I våras fick PTS i uppdrag av regeringen att göra en omplanering av den kommersiella radions FM-frekvenser inför nästa tillståndsperiod som inleds 1 augusti 2018. Den nya frekvensplanen ska främja konkurrens och mångfald, ge förutsättningar för en livskraftig kommersiell radio samt möjliggöra sändningsområden med så stor täckning som möjligt. Sveriges Radio och närradion ska kunna fortsätta sända i nuvarande omfattning, heter det.

 

Målet är att skapa minst tre nationella nät för kommersiell radio med en befolkningstäckning på mellan 80 och 85 procent. De regionala sändningsområdena ska vara kommersiellt intressanta och följa P4-områdenas utformning. Det innebär att de i många fall blir större än dagens områden. Avståndet mellan frekvenserna ska vara 400 kHz och i vissa fall 300 kHz. De nationella näten prioriteras liksom storstadsområdena.

 

PTS fortsätter sitt analysarbete nu under hösten och presenterar den 30 oktober en delredovisning. I januari blir det sedan ett nytt informationsmöte. Arbetet ska vara helt klart den 30 juni nästa år. MPRT utlyser enligt planeringen de nya tillstånden under hösten 2017 och meddelar vilka som får dem sent 2017 eller tidigt 2018.

 

Klicka på PTS-loggan här nedan för att läsa mer om arbetet med frekvenserna!

 


- Richard Herrey byter från SR P4 till Star FM! -

Richard Herrey blir ny programledare på MTGs återstartade radiostation Star FM, som sedan i våras sänder på frekvenser i Stockholm och Göteborg.

 

Richard Herrey tar hand om morgonprogrammet på Star FM. Han har tidigare arbetat på SBS (nuvarande Bauer Media) och de senaste åren på Sveriges Radio som en av programledarna för nattprogrammet "Vaken med P3 & P4".

 

”Det ska bli fantastiskt kul att få chansen att göra morgonradio på riktigt och Star FMs musik passar ju mig som ett par gyllene skor. Speciellt roligt blir det att få höras i min gamla hemstad Göteborg” säger Richard Herrey i ett pressmeddelande från MTG.

 


RSS 2.0