- Ny märkning av det digitala utbudet hos Sveriges Radio! -

För att tydliggöra skillnaden mellan åsikter och nyheter lanserar Sveriges Radio nu märkning av innehållet på nätet.
 
Sveriges Radios grundläggande uppdrag är att göra program och nyheter som är sakliga, opartiska och allsidiga. Publikens förtroende för programmen är mycket stort.
 
I uppdraget ingår också att bereda plats för olika åsikter i fristående krönikor från personer som inte är anställda i företaget eller analyser och recensioner som är professionella bedömningar men inte kan betecknas som fakta. I radiosändningar är uppdelningen mellan nyhetsjournalistik och åsiktsjournalistik tydlig med övergångar och vinjetter som klargör skillnader. Men när allt fler följer nyhetsflöden digitalt är risken att det inte är tydligt vem som står bakom en åsikt eller vad för slags innehåll det rör sig om och i vilket sammanhang det har publicerats. Därför börjar Sveriges Radio från och med denna vecka att märka publiceringar som inte är nyhetsmaterial enligt branschorganisationen Utgivarnas Riktlinjer & Rekommendationer.
 
Det material som kommer att märkas är:
 
• Kommentarer/analyser
• Krönikor
• Recensioner
• Debattinlägg
• Essäer
 
En nyhet är också att datum för publiceringar, liksom uppdateringar, görs tydligare för besökaren genom en ny design. Detta för att det inte ska råda tvivel om när en publicering har gjorts, men framför allt för att äldre publiceringar idag ofta kan få nytt liv långt efter den ursprungliga publiceringen.
– När material delas på nätet är det ibland svårt att se vad som är sakliga, opartiska nyheter och vad som är åsikter. Det är inte heller ovanligt att gammalt material plötsligt börjar delas igen, men i nya sammanhang. Med vårt höga förtroende och vårt oberoende är det viktigt att vår publik förstår vad som är vad, det får inte missuppfattas, det säger Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl.
 
I samband med märkningen kommer Sveriges Radio göra det lättare för publiken att hitta information om vad public service är och hur SR arbetar med sitt innehåll. Det ska också framgå tydligare hur publiken kan anmäla innehåll till Granskningsnämnden - innehåll som man tycker strider mot uppdraget...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0