- Raggarprofilen Sten Berglind blir ny programledare i P4 Plus! -

Nu ansluter sig författaren, journalisten och raggarprofilen Sten Berglind till P4 Plusgänget!
 
Sten älskar och lever med 50-talsrocken och har samlat på den typen av musik ända sedan tonåren, liksom på prylar, filmaffischer, jukeboxar och gamla amerikanska bilar från tiden. Men framför allt har han ett musikkunnande som inte många slår och en skivsamling som kanske ingen slår.
 
Nu blir Sten Berglind alltså programledare i P4 Plus med programserien "Teen Scene och lite till" med start fredagen den 2 juni kl. 21-22. I programmet bjuder Sten lyssnarna på unika berättelser och anekdoter i kortformat, varvat med musiken som helt och hållet kommer från hans egen samling av gamla vinylskivor i mono.
 
- Om någon där ute blir lite gladare av det här och kanske minns hur det en gång var, så räcker det för mig. Då blir det ju en slags mening med alltihop i stället för bara en massa skivor på en hylla, hoppas Sten Berglind...
 
Programmet går att lyssna på i efterhand på P4 Plus hemsida.
 
Klicka på bilden av Sten Berglind här nedan för att höra honom själv berätta om den nya programserien!
 
Sten Berglind sittandes vid sin enorma samling vinylskivor.

- SR och SVT inviger ny redaktion i Övertorneå! -

Sveriges Radio och SVT fortsätter att satsa på lokaljournalistiken och utbudet på nationella minoritetsspråk. Nu på fredag öppnar public service-bolagen en redaktion i Övertorneå i Tornedalen. Lokalerna invigs av Sveriges Radios utbudsdirektör Cecilia Bodström och SVTs vd Hanna Stjärne.
 
De nya lokalerna kommer framförallt att användas av Sveriges Radios och SVTs reportrar som gör journalistik på minoritetsspråket meänkieli. Sveriges Radio Meänraatio har sin huvudredaktion i Pajala men kommer nu alltså även att ha en bas i Övertorneå.
 

- Flest mediekonsumenter litar på radio! -

Medan förtroendet för sociala nätverk dalar, ökar européers tillit till traditionella medier. Det visar en ny rapport från EBU (Europeiska radio- & TV-unionen).
 
Människor litar i ökad utsträckning på traditionella medier som broadcast och dagspress. Samtidigt fortsätter förtroendet för internet och sociala nätverk att falla, detta enligt rapporten "Trust in media 2017".
 
Störst förtroende har EU-medborgare för radio, då 59 procent litar mest på just den mediekanalen. Radio följs av TV som ligger på 50 procent. Undersökningen visar att radio och TV är de mediekanaler som har ökat i förtroende de senaste fem åren.
 
Förtroendenivån för den skrivna pressen har också ökat de senaste fem åren.
 
Det har diskuterats mycket kring falska nyheter och sanningsgraden på nätet den senaste tiden, vilket kan ha påverkat förtroendesiffrorna för sociala nätverk. Förtroendet för sociala nätverk har aldrig någonsin tidigare varit så lågt. Bara 21 procent litar just nu på sociala nätverk och 36 procent litar på internet.
 
Rapporten visar även på vissa regionala skillnader. Européer i sydöst och medborgare i Storbritannien har minst förtroende för den skrivna pressen. Västeuropéer litar mest på sociala nätverk och nordeuropéer litar mest på radio och TV.
 
Rapporten "Trust in media 2017" bygger på uppgifter från den 86:e Eurobarometern. Undersökningen är baserad på cirka 1000 intervjuer i 33 länder.
 

- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 20! -


- Legendarisk ljudtekniker går i pension efter 50 år på Sveriges Radio! -

Efter 50 år i tjänst på Sveriges Radio går nu ljudteknikern Bo "Skogis" Skoglund i pension.

 

Han har varit med och format det ljudlandskap som trogna radiolyssnare genom åren förknippar med program som Galaxen, Metropol, Eldorado och många av de ljud och tempon man förknippar med det moderna P3, när det fick upp farten på 80- och 90-talet. 1967 kom han till SR, som 17-åring.

 

Klicka på bilden av Bo "Skogis" Skoglund här nedan för att höra ett reportage om honom!

 


- Nu finns Stockholm Media Week som Podcast! -

Förra veckan gick Stockholm Media Week av stapeln och Bauer Media var på plats med en pop up-studio. Under två dagar spelades StockholmMediaWeek-podden in och den gästades av nyckelpersoner och inspiratörer från eventet.
 
Podden resulterade i 13 avsnitt där man bland annat får höra när Staffan Slörner, VD för Sveriges Mediebyråer, som berättar om en föreläsare från Disney för några år sen som kom med en bluetooth-sticka med egna vakter.
- Och det var bara en vanlig presentation med "corporate bullshit-dragning", avslöjar Staffan.
 
I ett annat avsnitt berättar Patrik Wallin, Media & Trading Director på Mediacom, om den gemensamma mätning av rörlig bild de genomför för att få fram en Fraud rate.
- Det är jätteviktigt att vi öppnar upp och visar annonsörerna att vi i Sverige tar ansvar för vår mediemarknad och gör någonting åt det, säger Patrik Wallin.
 
Man får även höra Eric Gisaeus berätta om Ocast och vad tjänsten kommer att göra för mediebranschen.
 
Podden leddes av Sonja Böttcher (Account Director på Starcom), Marcus Jiderholt (Creative Director på PHD), Martin Hugosson (VD på Maxus) och Urban Hilding (VD på IUM).
 
Klicka på bilden här nedan för att lyssna på alla samtal under StockholmMediaWeek!
 
Marcus på PHD samtalar med Johan Backman, marknadschef på Circle K.

- Veckans bild på radiogodis.se "Radiobil"! -


- Senaste upplagda programmen i radiogodis.se arkiv vecka 21! -

Hör mer från Radio Sörmlands premiärsändning 770509

Stor osäkerhet för Järnförädling i Hälleforsnäs 78xxxx

Mindre lyckad nyhetssändning på Radio Sörmland (augusti 2006)

 

Radio Stockholms premiärsändning 770509 (endast inledning)

Blandade klipp från Radio Stockholm under åren 1977 och framåt...

 

Radio Upplands premiärsändning 770509 (endast inledning)

Radio Uppland-sången (1987)

 

Radio Östergötlands premiärsändning 770509

 

Svensktoppen - Jubileumsextra (15 år) med Gert Landin 771015

 

Schlagerfestivalen 1967 - Värdinna: Maud Husberg (SVT 670224)

Melodifestivalen 1968 - Programledare: Magnus Banck (SVT 680309)

Melodifestivalen 1969 - Programledare: Pekka Langer 690301

Eurovision Song Contest 1969 (endast låtarna) (TVE 690329)

Protester mot Eurovision Song Contest 1975 - ur Aktuellt (SVT 750322)

 

Slänggungan - Povel Ramel, Martin Ljung, Gunwer Bergkvist, Flickery Flies m fl 540220

Skämtifemti - Povel Ramel, Martin Ljung, Gunwer Bergkvist, Flickery Flies m fl, 541030

 

Klicka på rullbandspelaren här nedan för att komma till Radiogodis arkiv!

 

Tack säger vi till Ingemar Lindqvist för "Melodifestivalen från 1967, 1968 och 1969" samt "Eurovision Song Contest från 1969"!
Tack också till Lennart Andreasson för de båda programmen med Povel Ramel - "Slänggungan" och "Skämtifemti"!
Och tack Peter Winning för "Svensktoppen - Jubileumsextra från 1977"!
Tack till er alla! 

- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 19! -


- P4 Plus blir permanent! -

P4 Plus blir kvar. Det beslutet fattade man på Sveriges Radio nu under veckan.
 
Förutom repriser av favoritprogram från förr, som exempelvis Smoke Rings och Svensktoppen, så hör man i kanalen också välkända programledare som Ulf Elfving och Lisa Syrén.
 
P4 Plus sänder i dag via Sveriges Radios hemsida, sverigesradio.se och via appen, Sveriges Radio Play. Man sänder även via Sonos samt via internetradio.
 
Klicka på bilden av P4 Plus-gänget här nedan för att komma till kanalens hemsida!
 

- Sveriges Radio öppnar källkoden för framtidens radio! -

Vid en internationell konferens i Stockholm nu i veckan lanserade Sveriges Radio projektet "IRIS". IRIS är ett projekt för att tillgängliggöra en del av Sveriges Radios egenutvecklade programvara under en så kallad öppen källkods-licens.
 
Projektet IRIS ska ge fler möjligheten att utveckla moderna lösningar och produkter för radioproduktion baserade på att ljudet transporteras i IP-nätverk, och också dela med sig av sin utveckling till andra.
 
– Syftet med öppen källkod är att fler skall få tillgång till koden, fler skall kunna vidareutveckla koden och samtidigt dela med sig av sin utveckling till andra som använder koden. På det sättet hjälps fler åt att vidareutveckla koden, det berättar utvecklingschef Camilla Jettman.
 
Programvaran som tillgängliggörs genom IRIS kan användas av andra broadcasters och leverantörer av tekniska lösningar för broadcast för att bygga plattformar som möjliggör de mobila arbetssätt som eftersträvas. Många broadcasters har idag börjat använda lösningar för att transportera ljud i IP-nätverk och flera tillverkare säljer produkter för detta, men ett gemensamt problem som många brottas med är: Hur skall användare kunna hantera alla inställningar som måste göras och hur upplever användarna att ”allt hänger ihop” i ett system oavsett leverantör, nätverk eller enhet??
 
– Med hjälp av den programvara vi nu lanserar som öppen källkod kan man bygga lösningar som av användare upplevs som enkla, kan hanteras av användarna själva och inte är tillverkarspecifika, det säger Lars Hedh, chef för Metod & Utveckling.
 
Sveriges Radio använder själv programvaran i sin tekniska utveckling, bland annat i de mobila sändningsväskorna, OB väskor, som Sveriges Radio tagit fram och som ligger i absolut framkant i den tekniska utvecklingen i världen.
 

- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 18! -


- Ett år sedan sabotaget som tystade radio och TV! -

15 maj 2016 fälldes Häglaredsmasten utanför Borås - ett unikt sabotage som slog ut en hel bygd och gav stora efterverkningar i Sverige. Var det utländska spioner, ett pojkstreck eller kanske maffian?
 
Ett år har nu gått sedan den 332 meter höga radio- och TV-masten i Häglared utanför Borås fälldes till marken. Det ingen trodde kunde hända skedde trots allt.
 
Under 18 timmar var Sjuhärad helt utan radio och i fem dagar helt utan marksänd TV. Idag ett år efteråt finns fortfarande tomma fläckar i täckningen.
 
P4 Sjuhärad har sammanställt det viktigaste kring sabotaget - en händelse utan motsvarighet i modern historia som satte fokus på Sveriges säkerhet.
 
Klicka på bilden av radio- och TV-masten här nedan för att lyssna på dokumentären!
 
Toppen av den 332 meter höga Häglaredsmasten

- Radioreklamen slår nya rekord! -

Radion gör rekordresultat och visar en uppgång med 53,7 procent enligt Mediebyråbarometern för april 2017. Under årets första fyra månader har de förmedlade investeringarna i radioreklam stigit med 24,7 procent. Detta samtidigt som alla medier gemensamt har haft en tillväxt på 4,6 procent.

 

- Återigen är radio den stora vinnaren. Medieinvesteringarna i kategorin uppgick till drygt 47,6 miljoner kronor i april, vilket är den näst högsta noteringen i Mediebyråbarometerns historia. Kategorierna utomhus/trafikreklam och internet gjorde också en stabil månad, där de båda ökar trots höga jämförelsetal. Det sker förflyttningar och mycket annat spännande i branschen - det kommer vi att diskutera och analysera under Stockholm Media Week nästa vecka, det säger Staffan Slörner, vd för Sveriges Mediebyråer, i ett pressmeddelande.

 


- Senaste upplagda programmen i radiogodis.se arkiv vecka 19! -

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - Knäppupp I, Djuprevyn 760925

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - I rök och dans, Ratataa 761002

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - Knäppupp II 761009

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - Spectacle 761016

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - Knäppupp III 761023

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - Funny boy 1 761030

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - Funny boy 2 761106

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - Semestersångarna 761113

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - Dax igen 761120

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - Ryck mig i snöret 761127

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - Ta av dig skorna 761204

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - På avigan 761211

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - De sista entusiasterna 1 761218

Knäppupplevelser med Povel Ramel, Martin Ljung m fl - De sista entusiasterna 2 761225

 

Årets Svensktopp 1988 - Kersti Adams-Ray presenterar årets populäraste låtar 881231

Årets Svensktopp 1989 - Kent Finell presenterar årets populäraste låtar 891231

 

Radio Västmanlands premiärsändning 770509

Lunchsändning från Radio Sörmland 87xxxx (endast inledning)

 

Klicka på rullbandspelaren här nedan för att komma till Radiogodis arkiv!

Tack säger vi denna vecka till Lennart Andreasson för samtliga 14 avsnitt ur serien "Knäppupplevelser med Povel Ramel"!
Tack också till Carl-Christian Frunck för "Radio Västmanlands premiärsändning 1977" samt "Lunchsändning från Radio Sörmland 1987"!
Och tack till Peter Winning som fortsätter att fylla på i vårt Svensktoppsarkiv! Denna gång har vi fått "Årets Svensktopp 1988 samt 1989"!
Tack till er alla!
 

- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 17! -


- Sommar i P1: Här är finalisterna till "Lyssnarnas Sommar"! -

För elfte året i rad är det upp till lyssnarna att bestämma vem som blir Lyssnarnas Sommarvärd. Sommarredaktionen har valt ut åtta kandidater bland alla som ringt in till telefonsvararen och omröstningen är nu igång. Fram till den 28 maj kan man vara med och avgöra vem som kommer att höras i Sommar i P1 den 19 juli.

 

– Vi har även i år fått in många starka berättelser och det har inte varit lätt att välja. De här åtta kandidaterna tycker Sommarredaktionen lockar mest till lyssning. Nu är det upp till lyssnarna att bestämma, det berättar Sommars programchef, Bibi Rödöö.

 

Fram till 28 maj kan man lyssna på bidragen och rösta på Sommars hemsida: sverigesradio.se/sommar

Den som lyssnarna utser till Lyssnarnas Sommarvärd presenteras den 7 juni.

 

 

De åtta utvalda bidragen är:

 

1. Såna som jag går väl inte in i väggen – Åsa Plesner, 34, Stockholm
Projektledare, eller, som hon själv uttrycker det, "lätt tilltufsad kontorsråtta"   
Om att gå in i väggen när man minst anar det.

 

2. Pappa kaptenen – Maria Llerena, 75, Stockholm
Sångerska, dansare, artist och låtskrivare, född på Kuba. Den första att dansa kubansk salsa i svensk TV – i Hylands hörna 1967.
Även om hon aldrig såg honom som barn älskade hon honom. Och hans brev.

 

3. Stolen i golvet – Claes-Göran Olsson, 69, Umeå 
Damfrisör och filosofie doktor i etnologi vid Umeå universitet. Numera pensionär. Utflyttad jämte från byn Ytterån utanför Östersund.
Pappa kom hem och slog barnstolen i golvet så hårt att den gick i bitar. Något hade gjort honom upprörd.

 

4. Jag är lycklig – Fatima Moradi, 18, Mölndal
Kom som ensamkommande barn med sin yngre syster från Afghanistan för ett och ett halvt år sedan. Läser språkintroduktion på Krokslättsgymnasiet och väntar på besked från Migrationsverket.
Fatima är lycklig och vill berätta varför.

 

5. Oäktingarnas lotteri – Susann Nilsson, 64, Vret, Ljungby
Susann Nilsson var lågstadielärare i mer än 20 år innan hon 2006 prästvigdes för Växjö stift. Hon har fyra barn och fem barnbarn och bor i byn Vret i Småland.
En berättelse om barnen som inte skulle få finnas. Oäktingarna. En av dem var hennes far.

 

6. Livspuzzel deluxe – Christin Edmark, 42, Waxholm
Intensivvårdsläkare och anestesispecialist från Waxholm som sent i livet fick diagnosen ADHD.
Om att prestera fantastiskt men fungera skitdåligt.

 

7. Resan till Italien – Hanna Lagersted, 37, Italien och Gråbo
Akutsjuksköterska i Florens. Ursprungligen från Gråbo utanför Göteborg där hennes föräldrar fortfarande bor kvar och dit hon ofta åker.
Det skulle blivit en semester men blev ett liv.

 

8. Sov i ro – Tommy Ivarsson, 49, Lökeberg, Kungälv
Entreprenör, företagare och pappa.
Efter tre års väntan på nya lungor dog sonen Jonathan.

 

För att lyssna på kortare intervjuer med de åtta finalisterna klicka på bilden med kandidaterna här ovan!


- Helgens lyssnartips - 70-talsresan i P4 Musik fortsätter! -

Micke Cederberg guidar oss igenom hitmusiken 1976 där Discon nu börjar ta allt mer plats och trängs bland artister som David Bowie, ELO, Thin Lizzy och andra hitmakare...
 
(Programmet sänds lördag 6/5 i P4 klockan 22:45)
 

- Billboard Top 100 - 80 till 89 just nu på radiogodis.se webbradio! -

Nu under helgen sänder vi "Billboard top 100 - 80 till 89" på radiogodis.se webbradio. De 1000 populäraste låtarna i USA under hela 80-talet!
 
Klicka på Billboard-loggan här nedan för att komma till webbradion!  
 

- Senaste upplagda programmen i radiogodis.se arkiv vecka 18! -

Svensktoppens med Ulf Elfving 690622

Svensktoppens bästa med Ulf Elfving - En kavalkad över Svensktoppens 8 år 710106

Årets Svensktopp 1975 - Kersti Adams-Ray presenterar årets populäraste låtar 751227

Svensktoppsextra 1976 med Alicia Lundberg 761226

Årets Svensktopp 1987 - Kent Finell presenterar årets populäraste låtar 871227

 

Du minnen - Beppe Wolgers och Povel Ramel med Sven Olsons Trio 720728

Du vänner - Beppe Wolgers möter Povel Ramel och Sven Olsons Trio 750828

Veteran med en enkel tulipan - Sven Paddock berättar för Hasse Tellemar 811012

 

Stockholm Jazz- & Bluesfestival 1980 - Clark Terry Quintet (SVT)

 

Sommar i parken med Lasse Lönndahl, Sonja Stjernquist och Towa Carson (SVT Sundsvall 841011)

Sommar i parken med Thore Skogman, Eric Öst och Ewa Roos (SVT Sundsvall 841xxx)

Sommar i parken med Harry Brandelius, Bertil Boo och Ebbe Jularbo (SVT Sundsvall 841122)

 

Bernard & Bianca 1978

Ture Sventon i London av Åke Holmberg (Uppläsare Helge Skoog 1992)

 

Zarah Leander spelar skivor och bläddrar bland sina memoarer

Lilla Fröken Hedberg - Zarah Leander presenteras av Stig Olin 810705

 

Klicka på rullbandspelaren här nedan för att komma till Radiogodis arkiv!

Tack säger vi till Peter Winning för samtliga "Svensktoppsprogram"!
Tack också till Tor-Björn Lyrhed för de båda programmen med "Zarah Leander" samt "Sven Paddock berättar för Hasse Tellemar", "Stockholm Jazz- & Bluesfestival 1980", "Sommar i parken" och "Bernard & Bianca"!
Vidare tackar vi Lennart Andreasson för de båda programmen med "Beppe Wolgers"!
Tack till er alla! 
 
Värt att notera angående "Sommar i parken med Eric Öst 1984":
Detta kom att bli Eric Östs sista TV-framträdande - han gick bort tre veckor efter denna TV-inspelning.
 

- Sista chansen att lämna in deklarationen! -

För den som ännu inte lämnat in deklarationen är det hög tid nu.
 
I programmet "Något att deklarera? Den stora februarivåndans historia" från 1976 försöker Folke Olhagen reda ut saker och ting. Klicka på skatteåterbäringsbilden här nedan för att lyssna på programmet!
 

- Lyssnarsiffror för svensk radio vecka 16! -


RSS 2.0